Sådan tager du gode madbilleder med din smartphone

Du kan sagtens tage gode billeder af maden i din restaurant med din egen smartphone. Vi giver dig her 7 tips til, hvordan du tager de bedste madbilleder.

Instagram er mediet for flotte madbilleder og en oplagt markedsføringsplatform for din restaurant. Med denne guide giver vi dig en række tips til, hvordan du kan tage flotte madbilleder, der er oplagte til Instagram og andre sociale medier.

1. Brug naturligt lys

Din iPhone kan faktisk tage ganske gode billeder – når der er nok lys vel at mærke! Det kan måske virke indlysende, at lyset er vigtigt for et godt billede, men ikke desto mindre er betydningen så stor, at det ikke kan understreges nok.

De bedste resultater fås i naturligt dagslys. Hvis du tager billeder indenfor, bør du derfor fotografere i nærheden af et vindue. Lys fra lamper og stearinlys virker måske hyggeligt i virkeligheden, men på billeder kan det give et grimt gulligt skær, der ikke er særlig flatterende. Ty ikke til blitzen, hvis det bliver for mørkt, det kan også gå ud over farverne og stemningerne.

NB. Selvom naturligt dagslys er det bedste, så er direkte sollys ofte for skarpt. Undgå at lade solen skinne direkte på dit motiv, da det kan udvaske detaljer, forvrænge farver og skabe skarpe skygger.

2.Hav fokus

Det virker måske banalt, men da det alligevel vrimler med slørede, ufokuserede madbilleder på Instagram, må vi hellere kort understrege endnu en simpel men gylden regel: Fokuser! Sørg for at holde kameraet stabilt for at undgå rystede billeder. Tryk altid på skærmen før du tager billedet, og vent til kameraet fokuserer på det rigtige område.

3. Tænk i farver og teksturer

Kokkene i din restaurant har garanteret styr på foodstylingen, så retterne ser indbydende ud. Og det er uden tvivl et plus, når det gælder Instagram. Her er det æstetiske og visuelle udtryk nemlig afgørende. Undgå eksempelvis at maden bliver for brun eller splattet på billederne ved at tænke i farver og teksturer. Brug blandt andet friske krydderurter og årstidens frugt og grønt til at skabe farve og tekstur på billedet. Du kan også bruge baggrunden og andre rekvisitter til at fylde farver på et billede af en ellers ensfarvet ret- Fx bestik, blomster, duge osv.

4. Kig dig omkring

Nærbilleder af mad kan være smukke, men læg også mærke til omgivelserne og brug dem i billedet. Sker der fx meget på tallerkenen, så hold baggrunden simpel, da en neutral baggrund kan skabe ro i billedet. Det kan fx være en ensfarvet dug, en bordplade, fortovet, himlen eller noget helt femte. Undgå at have en skinnende baggrund som fx messing eller stål, da det kan give problemer med genskær på billedet.

Du kan også bruge baggrunden og/eller rekvisitter til at peppe en ret op, skabe liv, frembringe en bestemt stemning etc.

Lad retten fylde en mindre del af billedet (fx 1/3) og fyld resten af billedet ud med en simpel baggrund eller flotte rekvisitter som blomster, bestik, glas, råvarer, tilbehør etc. Prøv dig frem – Kun fantasien sætter grænser.

5. Leg med vinkel og beskæring

Eksperimenter og vær kreativ med vinklerne og beskæringen i dine billeder. På Instagram kan dit feed hurtigt virke lidt ensformigt, hvis du altid bruger den samme vinkel, når du tager madbilleder.

Maden, du fotograferer, dikterer ofte hvilken vinkel, der er bedst. Hvis maden er flot anrettet i en skål eller på en tallerken, kan det fx være en god idé at tage billedet oppefra i fugleperspektiv. På den måde kan du få alle detaljerne med i madens anretning samt eksperimentere med at arrangere rekvisitter i baggrunden. Hvis du derimod fotograferer fx et glas eller en kage i flere lag, så er en vinkel fra siden måske mere oplagt.

Der er i øvrigt heller ingen der siger, at hele retten nødvendigvis skal være i billedet. Eksperimenter med at beskære billedet, så du kun får halvdelen af retten med, eller lad dine eventuelle rekvisitter beskære.

6. Hent hjælp hos en gammel kompositionsklassiker

Det kan godt blive lidt meget at prøve sig frem hele tiden. Derfor er det godt, at der er nogle klassikere at trække på, som man ved, der virker. Her er tredjedelsreglen nok den mest brugte af alle billedekompositionsregler, og så er den samtidig simpel og let at huske!

På en iPhone skal du blot sikre dig, at kameraets gitterlinjer – også kaldet ‘net’ – er slået til (Indstillinger > Fotos & Kamera > Slå ‘Net’ til). Disse linjer bygger på tredjegradsreglen, og det handler kort og godt om at placere de væsentligste dele af dit motiv langs linjerne, eller i skæringspunktet mellem linjerne, for at skabe et balanceret billede.

7. Brug redigeringsapps

Med en lille smule redigering kan dine billeder hurtigt gå fra gode til fantastiske. Brug en app til fx at øge lysstyrken, gøre kontrasten tydeligere eller billedet skarpere.

En af de mest brugte billedredigeringsapps er VSCO. I VSCO kan du bruge deres forskellige redigeringsfunktioner samt diverse filtre, der kan peppe et billede op. Det samme gælder app’en Afterlight, der også er mange Instagrammeres favorit.

Husk dog på, at ’less is more’. Sørg for, at maden stadig ser naturlig ud og skru lidt ned for filtrene for at bevare maden og billedets autenticitet.

8. Følg din røde tråd

På Instagram ser man hele dit feed, dvs. alle dine billeder på én gang, når man går ind på din profil. Tænk derfor over, at der gerne må være en form for rød tråd i de billeder, du lægger op. Vælg din fotostil og lad den skinne igennem på alle dine billeder (fx en bestemt farvepallette eller et bestemt filter). Det giver en flot helhed.

You may also like...